Het is belangrijk dat u het verschil weet tussen ingrediëntendeclaratie en voedingsstofdeclaratie. In voedingsmiddelen kunnen veel soorten eiwit voorkomen. Bij de voedingsstofdeclaratie staat de hoeveelheid eiwit in gram vermeld. Dan bedoelt men de voedingsstof eiwit in het algemeen en niet speciaal koemelkeiwit. Dit geeft dus geen nuttige informatie voor u. Bij de ingrediëntendeclaratie kunt u vinden om welk eiwit het gaat. Lees dus altijd goed het stukje "ingrediënten:" op de verpakking.
Vermelden van allergenen
Bij wet is geregeld welke informatie over voedselallergenen op het etiket van voedingsmiddelen moet staan. Van 14 voedingsmiddelen moet op het etiket bekend gemaakt worden of ze in het product aanwezig zijn. Dit geldt ook voor stoffen die van die 14 allergenen gemaakt zijn. Melk is een van deze 14 voedingsmiddelen.
Allergenen en stoffen die van deze allergenen gemaakt zijn èn die op het etiket vermeld moeten worden zijn:
- Melk
- Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, karmut en stoffen die van deze granen gemaakt zijn
- Schaaldieren (krab, kreeft, garnaal)
- Ei
- Vis
- Pinda
- Soja
- Noten
- Selderij (knolselderij, bladselderij en selderijzaad)
- Mosterd(zaad)
- Sesamzaad
- Sulfiet als het in meer dan 10 mg per kilo van een product voorkomt zoals het wordt gegeten of meer dan 10 mg per liter zoals het wordt gedronken
- Weekdieren
- Lupine
Let op!
Fabrikanten van voedingsmiddelen proberen zo goed mogelijk te voorkomen dat per ongeluk heel kleine hoeveelheden van één of meer van de 14 allergenen in een ander product terechtkomen. Desondanks is dit nooit voor 100% uit te sluiten. Dat is altijd al zo geweest. In de praktijk lijkt dit geen problemen op te leveren voor mensen met voedselallergie.
Sommige fabrikanten kiezen ervoor de kans op deze ‘besmetting’ op het etiket te vermelden, ook al is dat niet wettelijk verplicht. Zij doen dit bijvoorbeeld door de volgende tekst op een etiket te plaatsen: ‘dit product kan sporen van koemelk bevatten’ of ‘dit product is geproduceerd in een fabriek waar ook pinda wordt verwerkt’. In feite geeft deze tekst weinig tot geen informatie want het is onbekend òf en hoe groot de kans is dat er een risico aanwezig is.
Voor mensen die reageren met een levensbedreigende reactie oftewel een anafylactische shock, is het uiteraard belangrijk dat zij het risico zo klein mogelijk houden en liefst uitsluiten. In theorie is het mogelijk dat zij door ‘besmetting’ een onverwachte reactie krijgen. Neem bij twijfel contact op met uw diëtist!
Wat te doen bij onverpakte producten?
Bij onverpakte producten is het verstandig om de leverancier bijvoorbeeld de slager en bakker om advies te vragen. Vraag na of de voor uw baby belangrijke allergenen verwerkt zijn in het product. Geef ook aan dat het belangrijk is te letten op kleine bestanddelen. Als de samenstelling niet duidelijk is neem het dan liever niet.